понеделник, 21 март 2011 г.

Проект Венера




Проект "Венера" е разработен от дизайнера-инженер Жак Фреско. Той е посветил живота си на това да развие устройствен цивилизационен модел, при който хората използват ресурсите на планетата ни по екосъобразен и възвръщаем начин - така наречената "ресурсно базирана икономика". Основно ударение в развитието на човечеството според този проект следва да бъде поставено върху технологичното усъвършенстване. Изхожда се от идеята, че нищо друго, освен технологиите и инженерите не придава принос в развитието на човешкия живот, следователно - научно-технологическото развитие следва да бъде абсолютен приоритет. Счита се, че технологията е способна да посрещне всеки един по-нататъшен проблем пред хората, след като веднъж е решен основният проблем - достъпа до неограничени, възстановяеми и екологично чисти източници на енергия. Също така, според този проект на човека бива отредена ролята на свободен и равен на останалите гражданин на "Венера", при което никой няма нужда да работи каквото и да било, тъй като всички поддържащи процеси се изпълняват от машини, а необходимите продоволствия - произвеждани в достатъчни количества - се разпространяват безплатно. Тук е застъпена идеята, че оставен свободен от необходимостта да работи и да си изкарва прехраната, човекът ще бъде склонен да се отдаде на творчество и това ще позволи въплъщаване на най-възвишените идеи, на които човечеството е способно. За поддържането на цялата тази система се предвижда изграждането на супер-компютър, който да управлява всички извършвани от машините процеси и да съхранява подобно на централна библиотека идеите на хората, както и посредством многобройни internet-терминали да осъществява пряка и всеобща форма на демократично управление, при което специалистите ще имат предимство във вземането на решения от техните области и така ще гарантират по-висока ефективност.

Всичко това технически е възможно.

По принцип, установяването на един световен проект, колкото и да е утопичен, не е невъзможно, стига технологичните възможности на човечеството да го позволяват. Ние знаем, че към днешния момент са факт многобройни технологични разработки, които позволяват получаването на екологично чиста енергия в почти неограничени количества и причината тези технологии все още да не бъдат използвани масово е монетарният интерес на енергопроизвеждащите компании (както и някои по-задкулисни моменти, на които тук няма да се спираме). По-нататък, много от базисните концепции на проекта "Венера" също са понятни на учените от съответните области и като цяло, формално, този проект би трябвало да изглежда реализируем с достигнатото днес технологично равнище на човечеството.

Кой трябва да вземе решение за изпълнението му?

В днешната ситуация властта до голяма степен е концентрирана в определени силни кръгове, които водят обществото в изпълняването на определена политика. Всички народи са вкарани в жалоните на съответни държави, които биват управлявани от правителства. Правителствата от своя страна са зависими от своите икономически и военни поддръжници. Самите икономически и военни йерархии са класически пример за пирамидална структура на зависимости, в която всеки член владее няколко по-ниски от него члена и е зависим от член, който стои над него; "надолу" можеш да направиш почти каквото си искаш, но "нагоре" не можеш. Също така, ако не изпълняваш дадената "отгоре" политика, можеш лесно да изгубиш своята позиция (този "над теб" също може да прави "надолу" почти каквото си поиска). В крайна сметка, глобалните решения в днешната цивилизация биват вземани от върховете на описаните пирамиди, които ги свеждат по звената "надолу" и чрез правителствата тези решения се превръщат в национална политика. В тази политика биват впримчени народите, принадлежащи към съответните държави и никое отделно "колелце" не може да помества политическия курс, освен ако достатъчно високо "ниво" в пирамидалната йерархия не одобри това поместване и неговото одобрение не бъде оспорено от още по-"високо".

Господата.

Тези богати и могъщи господа са такива именно благодарение на сега съществуващата система. Те са богати и могъщи не благодарение на някаква своя сила, а благодарение на силата, която крепи пода под краката им. (Могъществото на всяка пирамида е в нейната основа, а не в нейния връх!) Тоест, тези господа са богати и могъщи благодарение на това, че хората се съгласяват да поддържат системата и да работят за увеличаване на богатството им. Как става това? Чрез пари.

Инструментите.

Парите, както се изясни на други места във форума, са изкуствена субстанция, която сама по себе си не значи нищо. За разлика например от нравствените убеждения обаче, те са много удобен инструментариум за оперативно контролиране на поведението. Докато нравствеността предполага някаква вътрешна, автономна устойчивост, боравенето с пари е свързано с тяхното техническо наброяване и превеждане в указаната посока, съответно - тяхното неотброяване и непревеждане. Тоест, ако хипотетично си създадеш печатница за пари и убедиш хората да използват твоите банкноти като "посредник" по между си, можеш много лесно да накараш определен сектор от обществените отношения да се развие или да рухне - просто като му превеждаш пари или като му откажеш пари. Така днес се случва например огромната част от човечеството да е категорично пацифистки настроена и повечето хора да не биха искали да имат каквото и да било общение с война, но въпреки това по-голямата част от богатствата ни се инвестира във военна промишленост и постоянно се водят многобройни войни! Парите позволяват контролът да бъде иззет от хората (както и от тяхната нравственост) и да бъде предоставен в ръцете на този, който държи "печатницата" за пари. Това е банковата система.

Инсталиране на инструментите.

Още в античността било установено, че военната сила не е добър метод за налагане на хората да имат определено поведение, ако те вътрешно не желаят това. (Казахме, нравствеността има много силна автономна устойчивост.) Военният натиск струва твърде скъпо и във всеки удобен момент потиснатите могат да контраатакуват. А да ги държиш оковани и в затвори няма смисъл, тъй като ти искаш да ти работят и да увеличават твоето богатство. Но за тази цел трябва да им повериш производствени мощности, инструменти и така нататък, което заплашва да саботират твоите източници на блага. Ето защо било развито разбирането, че хората е добре да бъдат по принцип свободни, но същевременно да не могат да направят нищо, ако то не е от интерес на "горните" господа. За тази цел били използвани парите, които късат живите връзки между хората и предоставят контрола на отношенията им в ръцете на този, който държи "печатницата". Следващият инструмент бил пропагандата. Установило се, че не е невъзможно нещата да бъдат украсявани идеологически и по този начин хората да бъдат тикнати масово в определена посока. За тази цел били изопачени религиите, били заличени старите знания и били скрити властовите механизми, описани с по-горе с пирамидалната метафора - до степен, че хората започнали да си мислят, че всичко в живота се върти около това да изкарват пари.

Технологии и възможности за установяване на обществен строй, подобен на този от проект "Венера" е имало още в средата на миналия век. Тогава Н.Тесла предложил генератор за свободно електричество и когато водещите електро-компании разбрали, че няма да могат да продават "стоката" на такъв генератор, потулили въпроса. Тогава било открито горивото от канабисови масла, но вече построените няколко петролни завода в САЩ били твърде скъпи на техните инвеститори и те се противопоставили на очевидно по-леката, по-безвредна и по-ефтина технология. Тогава за последен път е направен опит да бъде изтъкнат уродливия характер на лихвеното начисляване и за малко се е показало мощното стимулиращо въздействие при използването на безлихвени кредитни бонове, но банковата система решително се противопоставила на тази възможност човешката стопанска инициатива да бъде освободена от нейните кредитно-лихвени вендузи. Дори само тези три "изобретения", документално проследени и показани в средата на миналия век, биха били една подходяща основа за нещо, което с развитието на технологиите да се превърне в проект "Венера". Господата обаче рязко спират говоренето по тези и подобни, нерентабилни за тях, възможности. И понеже на хората "отдолу" не им се плаща, за да се интересуват от това каква е причината явно добри модели да не бъдат внедрявани, въпросът потъва в маргиналните страници на така наречената "конспирация".

Ако днес тръгнем към проекта "Венера?

Да си представим хипотетично, че днешната цивилизация реши да осъществи проекта "Венера" - такъв, какъвто е описан в съчиненията на Фреско. Допускаме, че за това е взето решение на общосветовно ниво и всички започват да преобразуват старата система в посока на новия проект. На първо място, веднага трябва да бъде отрязан бюджетът на принципно безсмислени направления като военна промишленост, медийно-пропагандна дейност и елитарен разкош. Тези направления поглъщат огромни ресурси и не дават нищо положително на човечеството, освен, че поддържат мита за "правилното" и генерират консолидационен страх. Във "Венера" не би имало нужда от нито едното от тези неща. Много засекретени към момента и забранени технологии ще трябва веднага да излязат наяве и да се подложат на публично обсъждане, за да бъде оценено най-доброто от тях. Също така, мащабни усилия трябва да се положат в концентрирането на всичката географско-икономическа и логистична информация, за да бъде направена калкулация на наличните ни ресурси и да започне проектирането на точки по земното кълбо, в които ще се концентрират енергопроизводствените бази, земеделски райони, преработвателни станции, транспортни магистрали и така нататък. Напрактика цялата съществуваща индустрия ще трябва да бъде качена по същество на "командни" начала, за да обслужи един огромен проект. Предстои осъществяването на строителство, което надхвърля многократно по мащабите си "социалистическото", но "плановият" и "командният" характер няма да има как да бъдат други, ако искаме този процес да протече координирано и с оглед интересите на глобалния проект.

Описвам всичко това, за да илюстрирам от какви мащаби трябва да бъде властта, която би се наела с осъществяването на проект като "Венера". Същевременно, тази власт ще трябва да каже на военните и икономическите корпорации: "Съжаляваме, господа, но вашата собственост се национализира и вие повече не можете да разчитате на досегашните си печалби; ставате пролетари и можете да разчитате само на правото ви да бъдете хора." Нека да не се заблуждаваме, че проект като "Венера" е съвместим със съществуването на сегашните военни и икономически мастодонти! Тези образувания биха били заплаха за проекта и биха били източник на корозия за него, подобно на ролята, която изиграха срещу социалистическата система и която в по-старо време са изиграли срещу не една и две туземски системи, откривани от белите хора и завладявани заради техните икономически ресурси. За да съществува, "Венера" трябва да откаже да предоставя половината от своите средства във военни ръце, както и да откаже да изхранва принципно паразитната банкова и чиновническа система. Това означава, че "Венера" би превърнала в свой враг армиите, правителствата и корпорациите, които междувременно държат лостовете на медийната и образователната система.

При такава битка има два варианта за решаване на спора. Първият и по-лесно предвидим вариант е проектът "Венера" да бъде обявен за форма на тероризъм, за някакъв вид нова фундаменталистка секта и така нататък, до неговото пълно развенчаване, забраняване и изкореняване като идея от мислите на обществото. (По-горе се маркира какви интереси би засегнал този проект и кой би имал желание интересите му да не се засягат така неизгодно.) Вторият и по-рисков вариант (откъм идеята да се симпатизира на Zeitgeist) е проектът "Венера" да бъде употребен за установяване на "Hoвия cветoвен peд". Този "ред" неизбежно предстои в скоро време да бъде наложен като опит за "спасяване на цивилизацията" - след краха на финансовата система и невъзможността повече да бъде покриван дългът, както и след невъзможността повече да бъде оправдавано брутално несправедливото разпределение на благата чрез световни военни и хуманитарни престъпления. Към момента се намираме в края на настоящата цивилизация, чийто "демократично-финансови" механизми няма как да издържат още дълго и скоро световният елит ще има нужда от някаква алтернатива, към която да консолидира наивните овце и да ги поведе към следващата епоха в тяхното послушание. Глобален, спасителен и справедлив проект като "Венера" може да бъде много удобен модел на "Светлото бъдеще" от комунизма например.

Какво би станало, ако "Венера" все пак се случи?

На първо място, проектът "Венера" предполага мобилизацията и концентрацията на огромни ресурси, които да построят една нечувана по своите мащаби инфраструктура. Проектът е предлаган като екологичен такъв, а в същото време се предписва невероятна висока по своята степен механизация - до степен, че всички жизнени функции в производството и преработвателната промишленост да бъдат напълно автоматизирани. Това означава форсирането на невероятно огромни и многобройни научно-изследователски институти и заводи в областта на автоматиката и машиностроенето, както и поглъщане на огромни ресурси от природата, необходими за създаването на цялото необходимо оборудване. На практика огромната част от населението ще трябва да се превърне в технически персонал (инженери и заводски работници), които да осъществят построяването на необходимата инфраструктура. Лично аз се съмнявам че ще може да се говори за някаква природосъобразност, при положение, че всичко се очаква да бъде механизирано до такава зашеметяваща степен. Съществуването и експлоатирането на цялата тази инфраструктура ще предполага необходимостта от армии работници по поддръжката, които да правят "голямата машина" да живее - при това - вече с жизнена важност, тъй като от тук насетне хората ще бъдат плътно зависими от машината, която произвежда техните блага. Според мен ефектът от такава зависимост е плътното техническо заробване на хората и безалтернативното им откъсване от природата - точно обратното на заявеното в проекта!

Проектът "Венера" отрича частната собственост или по-скоро - разглежда я като неадекватна на изобилието във вече осъществилия се модел. При всички положения в началото на този проект ще трябва да протече някаква "колективизация" и "национализация" по подобие на случилото се в началото на комунистическата епоха. Тогава средствата за производство (заводи, машини, капитали) са били отнети от частните им собственици и вкарани в осъществяването на "големия проект". Без такова отнемане-вкарване проект "Венера" няма как са се осъществи. Вероятно на следващ етап жителите на този проект биха развили своего рода "морал", който да обосновава това концентриране на ресурси в общата цел и да отрича задържането на ресурси за своя частна изгода като неморално. Точно това се е случило и в комунизма, когато средствата за производство били отнети и новата власт започнала да оправдава своите постъпки чрез "правилата на социалистическото общежитие". Точно като такова - общежитие - се превръща едно битие, когато отнемеш на хората тяхната собственост и ги въдвориш да живеят в еднотипни, масово произведени жилища, с еднообразно и централизирано снабдяване. Неизбежно подобен ефект би имал и проектът "Венера".

От съществено значение е пропагандираната в проект "Венера" идея, че "само технологиите и инженерите са, които дават нещо съществено на човека". Тази концепция води до заличаване на културата, изкуството, философията, духовността - като ненужни остатъци от едно старо общество, изпълнено с предразсъдъци и механизми за потисничество и контрол. Точно същата идеология е била застъпвана и от социалистическата власт, която малко по малко забранила религиите и изкуствата, за да издигне своя религиозно-художествен стил "Соцреализъм"; комунистите забранили и много от науките като например генетика и информатика, за да накарат обществото да се превърне в една бездушна маса от работници във въгледобивната и металургична промишленост. Ако проектът "Венера" се осъществи в своя вид, какъвто го предлагат към момента неговите идеолози, последствията ще бъдат пагубни за обществото и за развитието на човешкия дух. Зачеркването с един "революционен щрих" на цяла система от науки, каквито са хуманинарните, както и на цялото изкуство, философия и духовни учения би било грандиозно престъпление срещу човечеството и срещу неговите достижения в полза на един уродлив машинен свят, в който никой не знае защо всъщност съществува и на какво всъщност служи.

Следващ сериозен проблем в проекта "Венера" е така нареченият "централен компютър", който се очаква да поеме управлението на всеобщите планетарни ресурси и да изпълнява логистичните задачи в системата. Предвижда се този компютър да бъде достъпен от многобройни терминали, достъпни от всяко населено място и от там чрез "пряка демокрация" да бъдат решавани отделните поставяни въпроси за развитието на общността, като "професионалистите" следва да имат приоритет във вземането на решения. Кой ще бъде "професионалист" и как точно ще се хабилитират различните по-високи или по-ниски статуси, е трудно да се каже, както е и трудно да се каже кой ще бъде програмният архитект на този Централен компютър и доколко няма да бъде възможно да се манипулира програмата за управление. Логично - ако всичко на Земята бъде механизирано и поставено под контрола на един Централен компютър, само с натискането на няколко копчета цели региони ще могат да бъдат унищожавани или спасявани; не е трудно да си представим и "Dark Vader", който в един момент застава начело на Централния компютър и от всички високоговорители се чува: "Подчинявайте се!"

Премахването на всякакви духовни елементи от концепциите за важност и съсредоточаването върху инженерно-техническата подготовка би било сериозна заплаха за проект като "Венера" и дори да видим някак си населението на Земята мобилизирано в посока на неговото построяване, има голяма вероятност в този проект да се случи именно това, от което сме тръгнали уж да бягаме в лицето на Zeitgeist. Истинското разбиране на целите, заради които сме се събрали да си говорим тук, ни задължава да развием в дълбочина излизащите в този смисъл въпроси!

Няма коментари:

Публикуване на коментар