понеделник, 9 април 2012 г.

Пирамиди









Пирамидата (от гръцки: πυραμίς) е сграда или съоръжение, чиято форма наподобява геометричното тяло пирамида - горните повърхности са до известна степен подобни на триъгълници и се събират в една точка. Основите на пирамидите могат да бъдат триъгълни, четириъгълни или многоъгълни, като най-често срещана е квадратната основа с четири триъгълни горни стени.

Когато по-голямата част от масата е концентрирана близо до основите, формата на пирамидите се доближава до идеалната форма на еднаква якост, т.е. напреженията от тежестта на конструкцията биха се разпределили равномерно в целия обем на конструкцията. Този факт дава възможност на много древни цивилизации да изграждат устойчиви монументални паметници без добро познаване на механиката.

В продължение на хиляди години най-големите строителни конструкции в света са пирамиди – първо Червената пирамида, а след това Хеопсовата пирамида, и двете в Египет. Хеопсовата пирамида е и единственото от Седемте чудеса на света, оцеляло до наши дни, а остава все още и най-високата пирамида в света. Пирамидата с най-голям обем е Голямата пирамида в Чолула в Мексико.


Месопотамия
Предполага се, че първите подобни на пирамиди съоръжения, са строени в Месопотамия. Те се наричат зикурати и изглежда са боядисвани с ярки бои. Тъй като са строени от кирпич, както много месопотамски паметници, днес са запазени малко останки от зикурати.

Египет

Най-известните пирамиди в света са тези, строени в Древен Египет – огромни съоръжения от тухли и камък, някои от които са сред най-големите конструкции в света. Строителството на пирамиди в Египет достига своя апогей около 2575-2150 година пр.н.е. Към 2008 година в Египет са известни 138 пирамиди. Египтяните покриват стените на пирамидите с полиран бял варовик, съдържащ голямо количество морски вкаменелости,[4] но голяма част от това покритие е паднало или е използвано за строителството на нови сгради.

Хеопсовата пирамида е най-голямата в Египет и една от най-големите в света. Площта на основата ѝ е 52 600 m². До построяването на Кьолнската катедрала през 1311 година тя е най-високата конструкция в света. Хеопсовата пирамида е едно от Седемте чудеса на света и единственото от тях, оцеляло до наши дни.

Нубия


Въпреки че пирамидите обикновено се свързват с Египет, в Нубия, днес на територията на Судан, има 220 пирамиди, най-големият брой такива паметници в една държава.[5] Те са концентрирани в три археологически обекта и са строени за гробници на владетелите и владетелките на Напата и Мерое.[6] Макар и повлияни от египетските, нубийските пирамиди се отличават от тях. Те са значително по-малки и с по-стръмни стени. В Нубия пирамиди се строят до около 300 година от н.е.
 
Китай

В Китай има повече от 100 пирамиди. Всички китайски пирамиди служат за гробници. Първият император, който е погребан в пирамида е първия император от династията Чин.

Франция

През римския период са били построени много пирамиди във Франция, но единствената оцеляла до днес се намира във Фаликон във Френската Ривиера. Тя е построена над Пещерата на прилепите. Построена е от малки, неправилни по форма камъни, но е частично разрушена. Въпреки, че много от горната част на пирамидата липсва, долната ѝ част е много добре запазена.

Точният произход и цел на пирамидата е все още неизвестна, но се предполага че е била построена от римски легионери, изповядващи египетски религиозни култове.

Индия

В Индия има много пирамиди направени от гранит, направени по време на Империята Чола, много от които са още в религиозна употреба. Примери за такива храмове пирамиди са Храмът на Брихадишвара в Танджавур, Храмът в Гангаиконда Чолапурам и Храмът на Айраватешвара в Дарасурам. Но най-голямата такава пирамида е в Шрирангам, Тамил Наду.
 
Американски пирамиди

Всички такива народи са строили пирамидите си главно с религиозни цели.

Ацтеки


Ацтеките са народ с богата митология и културно наследство, доминирали централно Мексико по време на 14, 15 и 16 век. Столицата била Теночтитлан — днешния Мексико сити. Ацтекската архитектура много приличала на маянската. Едни от най-известните пирамиди, строени от ацтеките са: Великата Пирамида в Теночтитлан, висока 60 метра, пирамидите при Малиналко и тези при Темпло Майор.
Мая

Маите са започнали да строят церемониални сгради преди приблизително 3000 години. Много от тези пирамиди са свързани с определено майско божество. Маянските пирамиди имат много различни форми, в зависимост от периода им на строене и функцията им. Едни от най-известните пирамиди са: пирамидите при Алтун Ха, пирамидите при Каракол, Комалкалко, Копан, Чичен Ица – където е имало най-много пирамиди, Ел Мирадор, Ла Данта – което е и името на най-голямата маянска пирамида (храм), която е висока 79 метра и достига до 2 800 000 м3; също много известни са и пирамидите при Ел Тигре, Лос Монос, Паленке, Тикал и Уксмал. Най-големите пирамиди в Теночтитлан са пирамидите на слънцето и луната; Пирамидата на Слънцето е най-голямата пирамида в Америка след Великата Пирамида на Чоула. Пирамидата на Луната се намира на края на Улицата на Мъртвите.

Тарасканци

Известни са със строенето на пирамиди със Т-оформени стъпала. Най-известната пирамида, строено от тях е пирамидата при Цинцунтан.

Теочтитланци

Теочтитланците са цивилизация, съществувала от 300 пр.н.е. до 500 г. от н.е., обитавала голяма част от Мексико. Цивилизацията на Теочтитланците рухнала през 550 г. от н.е. Най-известните теочтитлански пирамиди са пирамидите при Теочтитлан, при Ксочикало и при Тула.

Наскоро беше открита пирамида при Пуебла, която се оказва най-голямата пирамида строена в света и разкопките по нея още не са завършили.

Северна Америка

Много общества в Северна Америка строили големи подобни на пирамиди сгради, които приличали на могили. Най-известната такава сграда е тази при Монкс Маунд в Каокия, чиято основа е по-голяма от тази на Великата Пирамида в Гиза. Въпреки че функцията на тези конструкции още не е известна, археолозите смятат, че са играли важна роля в религиозните обичаи на местните народи.

Рим

Към края на 1 век пр. н.е. е била построена Пирамидата на Цестий, която е висока 27 метра, която съществува и до днес край Порта Сан Паоло на хълма Авентин. Друга пирамида на име Мета Ромули е била построена в Агер Ватиканус, но била унищожена през 15 век.

Гърция

Намерени са основи на пирамиди, които най-вероятно са били използвани като храмове.

Средновековна Европа

Много пирамиди били използвани при християнската архитектура по време на феодалната ера. Такава сграда е например катедралата Сан Салвадор в Овиедо, Испания.

                                  Египетски пирамиди

Египетските пирамиди са древни архитектурни структури с форма на пирамида и разположени в Египет. Към 2008 са открити 138 египетски пирамиди. Повечето от тях са построени като гробници на фараоните и техните съпруги по време на Старото царство и Средното царство.

Най-ранните известни египетски пирамиди са открити в Сакара (Saqqara), северозападно от Мемфис. Най-стара от тях е пирамидата на Джосер (строена от 2630 до 2611 г. пр.н.е.) по време на Третата династия. Тази пирамида и околният комплекс са дело на архитекта Имхотеп и се считат общо взето за най-старите монументални структури от облицован камък.

Най-прочути са пирамидите от некропола в Гиза, в покрайнините на Кайро. Няколко от тях са сред най-големите сгради, строени някога. Най-голямата от тях е Хеопсовата пирамида в Гиза.
История

След 2600 г. пр.н.е. в Египет били построени много пирамиди. В строителството им участвали хиляди роби. Учените не са установили причината, поради която гробниците на фараоните имат пирамидална форма. Огромните им размери и съотношението между отделните елементи навеждат на мисълта, че те са били съобразявани с математическите и астрономическите познания на египтяните. Пирамидите били свидетелство за почитта към боговете, но същевременно чрез тях фараоните оставяли в историята траен знак за своето съществуване и могъщество.


Най-известни от „Египетските пирамиди“ са трите пирамиди на Хеопс, Хефрен и Микерин. Те не са разположени в права линия. Архитект и главен надзирател на строежа е Хемон, роднина на Хуфу. Пирамидите се намират на западния бряг на Нил, в Мемфиския некропол. Древните египтяни са вярвали, че това е земята на смъртта, защото на запад залязва Слънцето. Техните домове са се издигали на източния бряг на реката.

Най-голяма е пирамидата на Хеопс (с височина 147m. и дължина на всяка от четирите страни 230,4m.), която е почти изцяло запазена. Липсват ѝ мраморната облицовка и върхът. Варовикът на пирамидата е разграбен, за да се построи Кайро. Пирамидата на Хефрен е по-малка, а тази на Микерин Менкаур е съвсем скромна. От трите пирамиди само тази на Хефрен все още има частично запазена оригиналната си мраморна облицовка. Те са построени от големи каменни блокове, тежащи средно около 2 тона. Счита се, че е била построена за период от 20 години и строежът ѝ е завършен през 2580 г. пр.н.е.




                       Еволюция на египетските пирамиди

Алтернативно виждане за еволюцията на пирамидите, подкрепящо теорията, че те са построени доста по-рано, отколкото твърди официалната наука. Изследва се развитието на египетските пирамиди от различни периоди с техните характерни особености. Изглежда Пирамидите в Гиза са прототип за всички останали египетски пирамиди...

Според консервативните учени трите пирамиди са построени по време на Четвъртата династия от трима фараони - Хуфу (гр. - Хеопс), Хафра ( гр. - Хефрен) и Менкаура (гр. - Микерин). Нека проследим какво се е случило и в какъв ред.

Предполагаме, че първи построява своята пирамида Хуфу. Хафра, който последвал Хуфу на трона, би следвало да изгради пирамида, по-висока от тази на предшественика му. Да направи друго би да бъде по-низш, подчинен на владетеля преди него. Освен това никой владетел не би искал хората му да мислят, че техният фараон е по-слаб и има по-малка подкрепа от боговете от владетеля преди него.

Менкаура бил следващият владетел на египетският трон. Като последен от тримата той би трябвало да построи най-толямата от всички пирамиди поради същите причини, но вместо това той построил пирамида, висока само една трета от другите две.

Излиза, че пирамидите в Гиза са построено точно обратно на всички очаквания: първо Хуфу построява най-голямата, после Хефрен - малко по-малка и накрая Микерин, чиято пирамида е само една трета от височината на другите две. Това показва, че има нещо фундаментално, което е сгрешено в традиционната теория. Пълната противоположност на това, което се предполага, че е станало, с това, което очакваме да стане, ни навежда на една единствена мисъл - пирамидите са били построени преди възникването на египетската цивилизация.

Нека предположим, че пирамидите вече са съществували и тримата владетели просто са посочвали монументите, намиращи се на тяхна територия, за своя собственост, правели са ремонти по тях и са построили общо шестте по-малки пирамиди около трите големи, за тях и техните семейства. Точно тази история е описана в стелата на Хуфу. Какво би се случило по този сценарий?

Владетелите от предните династии почитали монументите като храмове на боговете и нямали силата и могъществото да обявят пирамидите за свои. Хуфу, първият от тримата могъщи владетели, е обявил най-голямата пирамида за своя. Хефре, неговият наследник, избрал следващата по големина, а за Менкаура, последният владетел, останала най-малката пирамида. Така тримата владетели се сдобиват с паметници, всеки по реда си.

Според консервативните учени египетските пирамиди представляват най-големите постижения в египетските строежи на пирамиди от третата до тринадесетата династия ( 2700 - 1800г). Обаче ако пирамидите са били построени преди 12.000 години, то те трябва да са служели като модел, който египтяните нееднократно се опитвали до копират. Ако приемем датирането на пирамидите от 10.000г пр. хр., много от загадките и несъответствията, обграждащи монументите, ще изчезнат.

Консервативните учени подкрепят тезата, че египетските пирамиди са се развивали по пътя на еволюцията. Всъщност, през първата и втората династии, фараоните са били погребвани в мастаби, правоъгълни структури с леко наклонени навътре стени, построени върху подземни камери. Това, което озадачава археолозите, е че всеки от първите владетели на Египет имал не по една, а по две мастаби, съответно по една в Абидос и Закара. Едната от тях служела като сенотаф (паметник, празна гробница на погребан другаде човек). Причината за тази ранна практика все още не е известна.

От древните източници знаем, че египтяните са знаели за съществуването на известния вход на Голямата пирамида. Те оставили свидетелства,под формата на сажди от факли и графити по стените, за това колко навътре са били проникнали - до слизащата шахта и подземната камера. Другите две пирамиди също имат проходи и празни камери дълбоко под основите си. Дали първите фараони, знаейки за тези подземни камери и проходи, не са имитирали в своите втори мастаби празните помещения, смятайки че те имат някакво специално значение? Дали не смятали, че правейки гробниците си подобни на храмовете на божествата, се приближават до тях по някакъв начин?

Фараонът Джосер от третата династия (около 2780 пр. хр.) започнал строеж на мастаба, както и своите предшественици, но решил да отиде по-надалече. Той построил още две по-малки мастби върху първата и като резултат се получила пирамида на шест стъпала. Развитието на тази интересна структура показва, че Джосер е искал да наподоби нещо определено. Пирамидата прилича на Шумерски зигурат или "свещенна планина", с изключение на това, че пирамидата на Джосер нямала светилище на върха и имала система от вътрешни тунели и камери. Единствените структри близки до тази пирамида са пирамидите в Гиза.

Забележителното е, че Джосер продължава да имитира пирамидите, като оставя гробницата си празна. В пирамидата всъщност е намерен крак от мумия, но начинът на увиване показва, че тя е от далеч по-късен период. Общо шестдесет мумии са намерени във и около пирамидата на Джосер, но всички са били поне от 1500г. по-късно от Третата династия.

Фараонът след Джосер, Секхемкет, също се опитал да построи пирамида, но изглежда, че тя никога не била завършена и днес е купчина развалини. Въпреки всичко, археолозите намират алабастров саркофаг в шахтите под земята. Той също бил празен.

Най-амбициозният градител на пирамиди от Третата династия бил Снофру. Той построил общо три монумента и има основания да смятаме, че той се е опитал да копира трите пирамиди от Гиза. Той бил доста близо до целта си, тъй като неговата пирамида съдържала 2/3 от камъните на Голямата пирамида и покривала 90 процента от площта на й. При строежа на пирамидата е допусната грешка. Първоначалният ъгъл се е оказал твърде голям и инженерите, опитвайни се да спасят проекта променили рязко ъгъла на пирамидата. Тази грешка се дължи вероятно на факта, че нямайки достъп до тавана на главната камера на Голямата пирамида (който е уникален, направен да издържа и разпределя масата на хилядите тонове камъни отгоре), инженерите на Снофру не са могли да направят неговата камера достатъчно издържлива. Друга разлика между пирамидите е, че каменоделската работа, извършена от Джосер е много груба, сравнена с тази, извършена на платото в Гиза.

Снофру е последният владетел от Третата династия, а първият фараон от Четвъртата династия е Хуфу. Излиза, че египетските архитекти и инженери изведнъж са преодоляли всички пречки и трудности при конструкцията на пирамиди и направили пирамидите в Гиза. Но монументите в Гиза все още се извисяват величествено, показвайки ясно, че нямат нищо общо с другите египетски пирамиди.

Първо, единствено пирамидите в Гиза имат шахти и камери толкова високо над земята. Всички останали имат подземни камери или камери, разположени съвсем близо до основите. Тези камери са копия на най-долнат камера, открита от египтяните. Другите пирамиди нямат камери високо над земята, защото не са знаели за съществуването на такива в пирамидите от Гиза.

Второ, единствено трите пирамиди от Гиза са ориентирани точно по посоките на света, което показва високо развита наука (само компас не би свършил работа, тъй като има разлика между магнитния и географския северен полюс).

Трето, само пирамидите в Гиза са построени с такава точност, комбинирана с употребата на огромни каменни блокове, което позволява достигането на този гигантски размер. Във втората и третата пирамида блоковете са по-малки и не толкова точно поставени, но въпреки това те се разлечават достатъчно от останалите египетски пирамиди, за да поставим в категорията на Голямата пирамида.

Четвърто, монументите от Гиза са построени по съвсем различен дизайн от другите пирамиди. Уилиам Фикс в своята "Одисеята на пирамидите" пише: "Тъй като другите пирамиди са изградени от много по-малки блокове, те са построени като редици от блокове с множество втрешни опорни стени, които дават сцепление между камъните и пряват конструкцията стабилна. Пирамидите от Гиза нямат вътрешни стени. Самите размери на блоковете дават необходимата стабилност. Тези характеристики разкриват отлично майсторство и загатват за по-висока техническа култура от приложената при строежите на другите египетски пирамиди.

На пето място, за разлика от всички други пирамиди построени преди и след предполагаемата дата 2700г, никоя от пирамидите в Гиза не съдържа религиозни знаци или картини в камерите си ( вече обяснихме защо надписите в Голямата пирамида са фалшификати).

Според консервативните учени пирамидите в Гиза са построени като гробници за тримата фараони от Четвърта династия. Въпреки това не са открити никакви тела или останки от мумии в пирамидите. Камепата на фараона в Голямата пирамида е открита напълно празна, с изключение на една каменна кутия, която също била празна. В камерата на Белцони, под втората пирамида, също била открита празна каменна кутия. През 1878 е открит саркофаг с мумия в третата пирамида. Въпреки че саркофагът и мумията потънали при пътуването си по море към Британския музей, ние имаме парчета от нея, които обаче, датирани с радиовъглероден анализ, се оказват от 500 до 0 г. пр. хр.

Става все по-ясно, че тримат фараони, за които се смята, че са построили пирамидите, просто са ги обявили за своя собственост, отказвайки се от опитите да копират структурите, както фараоните преди тях. Има няколко по-малки пирамиди около големите три, които вероятно са построени от фараоните, но днес те са само руини заради некачествената им конструкция. Според древните стели и легенди фараоните само са извършили поправителни работи по пирамидите, но не са имали нищо общо с тяхното построяване.

Менкаура (Микерин), е последният владетел от Четвъртата династия. Според историците, с началото на Петата династия, египтяните се върнали към своите стари груби, неточни и неефективни методи и дизайн, които се виждат и в пирамидите преди Четвъртата династия. Първият фараон от Петата династия, Шепескаф, не построил нищо повече от мастаба за своя гробница. Владетелят след него, Узеркаф, построил своята пирамида толкова некачствено, че днес тя представлява само купчина камъни и развалини. Следващите трима фараони също направили опит да си построят три пирамиди в Абу Сир, отново копирайки Гиза, но просто нямало как да достигнат големината на трите пирамиди в Гиза и днес техните пирамиди също са купчини развалини. Същото се повтаря и през Шестата и Тринадесетата династия, след което строежите на пирамиди спират. Общо 23 по-големи пирамиди били издигнати след Четвъртата династия, но всяка от тях е построена необмислено, с малко грижа за точността и използвайки много по-малки блокове, които не били повече от грубо оформени квадратни камъни. С право можем да попитаме: ако трите пирамиди в Гиза са построени през Четвъртата династия, какво е станало след това с напредналите знания и умения на египтяните, защо те не са използвали при нито една от по-късните се пирамиди?

Улиам Фикс заключва: "Многото основни разлики между трите пирамиди в Гиза и останалите египетски паметници показват, че те не пасват на предлаганата хронология за династически Египет.Но ако те не са от династически Египет , тогава единствената възможна посока, в която може да преместим времето на построяването им е назад, в миналото."

В действителност пирамидите в Гиза не са част от еволюционното развитие на египетските пирамиди. Те са съществували от самото начало, мотивацията и влиянието им подбуждат строежа на пирамиди по поречието на Нил през династически Египет.

Серия от любопитни факти и съвпадения за пирамидите
 
Прочетете, някои от тях са изумителни - сриването на пирамидите, разстоянието от земята до луната...

"Сриването" на пирамидите
Пирамидата на Микерин може да изглежда най-невзрачна, но в един момент от своята история достойно е защитила пирамидната чест. През 1215 г. всемогъщият халиф Малек ал Азиз Отман стигнал до Гиза и издал ексцентричната заповед всички пирамиди да бъдат изравнени със земята. Огромна работна сила под командването на самия халиф се нахвърлила срещу най-малката - пирамидата на Микерин. Няколко месеца продължила неравната битка на работници и войници срещу тежките каменни блокове. Усилията им се провалили, защото не успели дори видимо да наранят повърхността й. Халифът бил принуден да се откаже от безумната си заповед.

Входът на Голямата пирамида

Входът на Голямата пирамида е бил обзаведен с масивна "въртяща" се каменна врата. Изглежда, че този вид "врати", предназначени за каменна маскировка на вход, са били нещо като семеен монопол, защото се срещат само в още две пирамиди: на Снефру и Хуни, съответно бащата и дядото на Хуфу. Подвижната "врата" представлява масивен блок от двайсетина тона, който бил толкова добре балансиран, че можел да се отвори с минимална сила. Но само отвътре. Отвън дори не се забелязвал. Затворен, той пасвал идеално с другите блокове и било невъзможно да се заподозре, че там има вход.

Каменните блокове и цимента

Каменните блокове, използвани за строежа на пирамидите, ще стигнат и ще останат за 30 небостъргачи като Емпайър стейт билдинг в Ню Йорк, за толкова катедрали и черкви, колкото са построени в Англия от началото на новата ера, за стена, която да се проточи от единия край на САЩ до другия и обратно. Пирамидата била покрита с грамадни бели облицовъчни блокове от варовик, при това така идеално паснати, че било невъзможно да се вкара игла между тях. Слепването е осъществено с някакъв мистериозен цимент. Съставът му е известен, но въпреки модерните технологии не се получава същият продукт. За разлика от обикновения мрамор, който се износва, полираният варовик и този дяволски цимент с времето стават все по-твърди и по-здрави.

 Саркофагът

Саркофагът е една от по-големите мистерии на пирамидата. Изработен е от цял гранитен блок, но не е докаран от Асуан както другите и според специалисти няма нито африкански, нито европейски произход. Някои допускат, че е от американския континент, други го свързват с Атлантида. Пак специалисти казват, че изрязването на блока е възможно с 3-метров стоманен трион със сапфирени зъби. Анализ с микроскоп показал, че в гранита е дълбано с бургия, притежаваща диамантено острие и пробивна сила от два тона. Малко неудобно се получава, като знаем, че египтяните не са познавали желязото, а за бургии да не говорим. Във всеки случай египтолози и археолози са категорични: в този саркофаг е бил погребан Хуфу и точка. Традиционните учени досега не са успели да обяснят защо саркофагът изглежда така нефараонски, защо по него няма обичайните украси и йероглифни надписи. Човек ще си помисли, че фараонът се е мушнал в саркофага някак инкогнито. Наистина той се славел с много лошо име приживе, бил жесток и тираничен, но пък е написал една много мъдра книга, която се оказва изчезнала. Факт е обаче, че въпреки лошата му репутация Хуфу е бил третиран като божество и от последвалите го фараони и жреци. Но защо хем са го обожавали, хем са го натикали в такъв странен саркофаг? И къде му е капакът? Или е бил без капак? Не вярвам жреци и близки да направят такъв пропуск. Някои египтолози обясняват всичко с проклетите крадци. Но как се измъква погребална плоча, по-голяма от тунела, през който се влиза в камерата? И саркофагът е по-голям с цели 2,5 см от същия тунел. Явно саркофагът и капакът му са били инсталирани в камерата по време на строителството на самата пирамида, и то дълги години преди завършването й. А това вероятно означава и преди смъртта на фараона.

Египетските династии

Съществува любопитен факт: пред широката публика египтолози и археолози демонстрират пълно единодушие по отношение на династиите на египетските фараони. В същото време помежду си спорят почти за всеки детайл. Обикновено всички се позовават на жреца Мането (или Манетон), живял през III в. пр. н. е. при царуването на Птолемей II. Жрецът Мането е оставил един доста дълъг списък на египетските династии, но египтолозите признават само фараоните, които започват с Менес. А преди него? Манетовият списък съдържа и други периоди: 350 години на хаос преди Менес, предшестван от 3650 години царстване на династия от 30 полубогове, а преди тях две династии на богове, които династвали 13 870 години. Ако съберем годините на всички тези периоди, ще трябва да се върнем доста назад във времето - преди потопа и преди много други неща.


Височината на Голямата пирамида (146.59м) е почти равна на 1/1 милиард. от разстоянито от Земята да Слънцето (147 милиарда м.)

Бактериите, открити в камерата на фараона в Голямата пирамида, са били абсолютно непознати на Земята преди отварянето на камерата!


                         Кога са построени Пирамидите?

Древните легенди и най-новите научни изследвания започват да се допълват като стигат до един и същ извод: пирамидите не са построени от египтяните и датират от доста време преди развитието на египетската цивилизация...


Древни исторически източници

Никой от древните исторически източници (освен Херодот, "бащата на лъжите"), не споменава пирамидите като построени от египтяните. В никой египетски текст, а ние знаем, че египтяните са правели много подробни отчети и статистики, няма информация за построяването на такива величествени, грандиозни паметници - пирамидите в Гиза ( трите големи пирамиди ). Фараонът, построил подобни монументи, не би пропуснал да увековечи името си в самия монумент или около него. Както вече разбрахме, надписите в една от камерите на Голямата пирамида са фалшификати, а в другите пирамиди не са открити никакви надписи. На единствената стела, която свързва Хуфу с монументите, е ясно упоменато, че той само е извършил някои поправителни работи.

За сметка на това, почти всички източници посочват, че пирамидите са творение от "Епохата на Боговете", която е свършила хиляди години преди египтяните. Отново и отново, от римския Марцелинос до коптския Ал Масуди арабския Ибн Абд Алоким, древните легенди двърдят, че боговете построили пирамидите, за да запазят знанията на тяхната невероятна цивилизация от очакващия ги потоп, който довел до края на "Ерата на Боговете". В различни хронологии на легендарните владетели се твърди, че "Ерата на боговете е свършила най-късно през 10.000г пр. хр. Това е и времето, в което според Платон е станало разрушаването на Атлантида. Това е датата, когато според най-новите научни изследвания е имало огромни климатични, геологични и геомагнетични сътресения, съпроводени от големи масови измирания на биологични видове по цялата планета, с които се поставя границата между Ледниковата епоха и днешната ера.
Наводнения, ледници...

Геолозите, изследващи фосили от Египет, съобщават, че комбинираният ефект от топенето на ледниците и рязкото увеличаване на притока на Нил, предизвикали уголемяване на речното корито, като водата предизвикала ерозия на километри от сегашното корито на реката. В същото време Средиземно море също повишило нивата си поради топенето на северните ледници и цялостното повишаване на морското равнище. В резултат водите на Средиземно море наводнили за кратък период делтата на Нил. Това, според геолозите, са последните големи наводнения в историята на египетските фосили преди ректа да се установи на сегашното си ниво с относително малки наводнения. След като знаем тези факти се поражда въпросът - как да обясним съществуването на 14-футов (14фута = 4.34м) слой от седиментен нанос около основата на пирамидата, който съдържа много мидени черупки, както и фосилът на морска крава, всичките датирани с радиовъглероден анализ на 11.600г преди сегашно време с плюс-минус 300г.

Легендите и записките твърдят, че преди арабите да преместят външното покритие на пирамидите, на височина около половината пирамида, около 240 фута (74м), се забелязвали следи от вода. До това ниво (около 174м. над сегашното равнище) Нил не е достигала при никое наводнение след края на Ледниковата епоха. Средновековния арабски историк Ал Бируни отбелязва във своя трактат "Хронологията на Древните Народи" следното: "Следите от водата от потопа и ефекта на вълните върху стените все още се виждат върху пирамидите на височината на средата на Голямата пирамида, над която водата не се е качвала." Освен това, наблюденията, направени при отварянето на пирамидата за първи път, съобщават за намерени дебели около инч наслоявания от сол във вътрешността. Повечето от тази сол е естествено се по стените на шахтите, но химическите анализи показват още, че част от солта има минерално съдържание като морската сол. Фактите сочат, че при наводнението през 10.000г пр. хр. входовете са протекли и шахтите са се наводнили. После водата се изпарила, оставяйки солта по стените на шахтите. Солните наноси, съдържащи морска сол не стигат по-високо от средата на пирамидата.

Наводненията от преди 12.000 години са последните от такъв мащаб, че в резултат водата да достигне пирамидите, а пирамидте имат знаци, показващи, че водата се покачвала до средата на Голямата пирамида. Изводът е, че пирамидите са съществували преди тези събития, т. е. преди 10.000г пр. хр.

Прeз 1983-48, историкът Робърт Венке от Вашингтонския университет и президент на Американския изследователски център в Египет, получава разрешение да събере проби от няколко древни паметници, включитлно пирамидите и Сфинкса. Пробите съдържали частици от древни растения, насекоми, полен и други органични материали, които могат да бъдат подлагани на радиовъглероден анализ. Използвайки две различни лаборатории за радиовъглеродно датиране - американският Институт за изучаване на човека към Южния Методически университет и Физичният институт в Цюрих. Пробите предизвикали голямо объркване. Тези от голямата пирамида, направени в едната лаборатория, се различавали с няколко хиляди години от тези на втората лаборатория! Резултатът в Далас бил 3809г. пр. Хр., а датировката според Цюрих е 2869г. пр. Хр.След като били направени някои "корекции", било обявено, че пробите са датирани от 3100 до 2850г., което все пак е 400 години преди 2700г. пр. хр. Още по големи аномалии възникнали при датирането. Възрастта на пробите, взети от върха, била с хиляда години по-голяма!

Радиовъглеродният метод не може да се приеме като достоверен в случая, тъй като пробите са вземани от повърхности, изложени на външни влияния. Ако изобщо може да се приемат тези години, то те показват, че ремонтите са извършени дори по-рано, отколкото се приема от повечето учени.


                 Шахтите на Голямата пирамида в Гиза

Алтернативна теория за функцията на шахтите, разположени в сърцето на Голямата пирамида в Гиза. Единствено в тази пирамида шахтите стигат толкова високо...



Една от особеностите на Голямата пирамида е, че тя има шахти значително по-високо в тялото си, отколкото всички останали египетски пирамиди (фиг 3 отдолу). Шахтите, започващи от камерата на фараона били открити през 1610г, а тези от камерата на царицата - през 1872г.

Повечето учени смятат, че шахтите са били използвани за вентилация или са имали някакво религиозно значение. Вторите предполагат, че те са посочвали пътя на душата на фараона към звездите.

Има много причини обаче тези теории да бъдат отхвърлени.

Прокарването на шахтите през много редове блокове е била сложна инженерна задача. Ако са имали нужда от вентилация е можело просто да направят хоризонтални тунели, много по-лесно построими. Но защо изобщо ще има нужда от вентилация в камерата на фараона? Никоя друга пирамида не съдържа подобни шахти; дори работниците в изсечени в скали гробници са разчитали на въздуха, влизащ през входа. В действителност, работниците, строящи камерата, са се радвали на изобилие от въздух. По времето, когато те са вършели своята работа просто все още не е бил поставен таванът!

Когато през 1964г Александър Бъдуей и Вирджиния Тримбъл определят, че шахтите са насочени към звезди от съзвездието Орион, функцията на тунелите в Голямата пирамида изглежда ясна. Но душата на фараона не се нуждае от физически път към небето.

А ако египтяните са смятали, че е толкова важно да покажат пътя на душата на фараона, защо не са направили шахти в никоя от другите пирамиди в цял Египет?

Интерес буди намереният в голямата галерия радиоктивен пясък. Според учените той е причината за отклоненията в радиовъглеродното датиране, според което горната част но пирамидата е с около 1000 години по-нова от долната. Въпросът какво търси радиоактивния пясък в пирамидата остава без отговор.

Фактът, че Голямата пирамида е единствената с подобни шахти в Египет е проблематичен. Ако шахтите са били толкова важни за вентилация или като пътеки за душата на фараона, защо са "изпуснати" при други подобни строежи? Повече от ясно е, че строителите на пирамидата са положили доста труд за да направят тези шахти, но причината, поради която са го направили засега е загадка.


   

Няма коментари:

Публикуване на коментар