понеделник, 28 февруари 2011 г.

Статистически изследвания на феномена НЛО

" Фактите, които говорят за реалността на летящите чинии, са по-еднозначни, отколкото тези за повечето осъдени престъпници. Нед Филипс събра повече от 4000 физически измерими следи по почвата от повече от 66 страни. Това са случаите, където НЛО е видян върху терена, преди да отлети. На места по почвата се намират ясно оставени физически измерими следи, като обгорени кръгове или пръстени, разбъркана растителност, изсушена земя както и много други. Ако един отпечатък от пръст или от крак важи пред съда като физическо доказателство, тогава физически измеримите следи от НЛО по почвата отдавна да са доказателство за тяхното съществуване."

!!!(дълбоко несъгласие с тезата на сър Фридмън поради елементаризъм в понятието "летяща чиния" и почти абсолютна несъвместимост за сходство между криминалните субекти, техните деяния, събираните улики в процесуалният ред на разследването и предварителното производство и прилагането им в съдебните прения където има строги формулировки на закона, от друга страна комплексният проблем НЛО с всичките му аспекти от митологията до квантовата физика и астронавтиката, изследванията свързани с него и тяхната методика, събирането на научни данни и граденето на издържани научни теории. Понятието "летяща чиния" е изключително разтегливо и спекулативно, докато границата между административно нарушение и криминално престъпления е ясна почти за всеки, на престъпления сме очевидци всяка година, всеки месец, всеки ден - забележка Алексеев)

Стентън Фридман, атомен физик и уфолог, влез участие при повечето строго секретни проекти на американското правителство.

Наблюдаването на неизяснени небесни феномени може да се проследи назад в дълбока древност. Много неизяснени за учените на древността и на средновековието феномени могат да доведат в течение на годините до физически обясними природни явления. Кометите, огнените кълба и метеорите са смятани дълго време за предвестници на беди. Дори в началото на това столетие много жители на Европа вярваха, че наблюдаваните преди избухването на Втората световна война явления с полярните сияния са предвестници на настъпваща война. Едва през 40те години на нашия век беше открито, че произлизащото от Слънцето корпусурялно лъчение предизвиква полярно сияние. От настъпването на химическата ера много необясними за лаиците светлинни явления се обясняват с човешкото инженерно изкуство. В ежедневието има много познати неща, като например кацащият самолет или хеликоптер, при определени ситуации могат да предизвикат напълно непознати оптически явления. Огрян от слънцето балон може да бъде сбъркан от един лаик с метално летящо тяло(аналогия за личните ми НЛО наблюдения, но може и НЛО да бъде класифицирано като балон и то от професионалист -бел-Алексеев).Експерименти в Космоса могат да предизвикат смайващи явления непознати дори за непосветени учени. Така например стронциеви и бариеви облаци, които се изпускат от ракетите в стратосферата предизвикват странни("страннни" - често използвана дума в тези книги-Алексеев) светлинни явления. Падащите в земната атмосфера остатъци от ракети могат да причинят при изгаряните си зловещи светлинни явления. Поради липсата на информация повечето учени са на мнение, че всички необясними явления могат да бъдат сведени до споменатите преди това обяснения.

Че това не е така, показва едно проведено през 1956г. от американските ВВС проучване. Този пръв научен анализ на проекта "Синя книга" беше предприет от учени на института Battel Memorial и кратко резюме от него беше публикувано в доклад 14 на "Синя книга". Този доклад беше най-изчерпателното статистическо проучване на НЛО, извършено от военните по поръчка. Между 1 юни 1947 и 31 декември 1952г. бяха проучени и оценени около 4000 подбрани случая на НЛО. Тъй като около 1800 случая съдържаха твърде неточни данни, за оценка бяха използвани 2200 случая. Проучените от учените досега доклади бяха разделени на "идентифицирани", "непознати", и "незадоволителни информации. По нататък докладите по качеството бяха класирани като "отлични", "добри", "съмнителни", и "лоши". Противно на мнението на много астрономи, в т.ч. д-р Доналнд Менцер (съветник на National Security Agency [NSA]), д-р Карл Сейгън и др. От групата на обозначените като "отлични" необясними подбрани случаи обхващаше по-голям процент от онези, обозначени като "лоши".Едно по нататъшно противоречие, че именно всички необясними наблюдения произлизат от лошо квалифицирани наблюдатели, можеше също да бъде отхвърлено. Изследването показа, че най-квалифицираните наблюдатели правят също и най-добрите доклади и поради това доставят нещо наистина непознато. Най-лошите доклади пък са идвали от неквалифицирани наблюдатели. От 434те класирани като "непознати" явления, 71 избрани случая (19,7%) бяха категоризирани като "отлични".Интересно е също, че в сравнение с гражданските наблюдения двойно повече, класирани като "отлични" избрани случаи произлизат от военните и само 3% от случаите случаите се оказват мошеничество. Едно по нататъшно изследване на доклад 14 на "Синя книга" се отнася до въпроса, доколко си приличат "непознатите"(Н) и познатите (П) летящи обекти. Учените сравниха определени характеристики(цвят, скорост, продължителност на наблюдението, форми и яркост) на двете групи с един статистически метод (КСИ КВАДРАТ ТЕСТ :Х?=?[(B-U))/U). При КСИ КВАДРАТ теста отклонението на двете групи с данни се получава от статистическо сходство. Ако стойността КСИ КВАДРАТ е нула, свойствата на двете групи статистически са идентични. Ако стойността КСИІ-КВАДРАТ нараства, статистическото сходство на двете групи намалява. Възможно е стойността КСИ КВАДРАТ за една единствена характеристика да е случайно висока и да се симулира разлика между познати и непознати летящи обекти. Може да изглежда обаче невероятно, че стойностите КСИ КВАДРАТ за 5 независими характеристики биха могли да бъдат случайно големи.

Тестовете в доклад 14 на "Синя книга" за всички пет независими характеристики високи ХИ-КВАДРАТ стойности и внушават една скрита причина за тези резултати. Физикът д-р Брус Макаби посочва, че психологичните обусловени неточности на наблюденията никога не могат да повлияят едновременно на всичките пет характеристики. Интересно е, че в прессъобщенията на американските ВВС тези статистически текстове са благоразумно премълчавани. Едва от документите на тайните служби, които станаха достъпни на обществеността благодарение на закона FOIA стана известно, че проектът "Синя книга" има само филтърна функция и че тайните агенти в самият проект препращат всички съобщения за НЛО, които се отнасят до националната сигурност към някоя от службите на Air Defence Command (ADC). Както показахме в нашата книга "НЛОІ-факти и документи", ADC участват в един много по-таен НЛО-проект 5. Това може да се разбере от факта, че там попадат по-добрите доклади, снимки и филми, и поради тази причина не могат да бъдат проучени от учените в института Battelle, понеже тези доклади и днес са все още категоризирани като секретни. В по-ново време резултатите на учените от Battelle бяха потвърдени от Френският национален център за космически изследвания CNES(Central Nationale d’Etude Spatiales) 6. Учените от CNES не можаха да обяснят 38% от проучените от тях доклади за НЛО. Също и при това проучване случаите с повечето свидетели и подробности не намериха решение. Много от нашите колеги обаче не искаха да признаят това и се държаха в случая НЛО като кардиналите от 15 век, които отказали да наблюдават през телескопа на Галилей спътниците на Юпитер, понеже са боели за своя религиозен мироглед. Астрономът д-р Питър Стърок от Центъра за космически науки и астрофизика към реномираният университет "Стандфорт" проведе през 1977г. едно допитване между членовете на американското космическо общество за феномена НЛО. От 2611 изпратени въпросници проф. Стърок получи обратно 1356. При това 34 астрономи отговориха анонимно. Само 13 участници бяха настроени много критично срещу феномена НЛО(като Evil Spirit-бел.Алексеев), 54 участници дадоха много положителни становища, 34 пожелаха да се занимават в бъдеще с НЛО, а 7 вложиха своето свободно време за изследване на НЛО. На въпроса дали феноменът НЛО може да бъде изследван научно, 23% отговориха със "сигурно", 30% "може би", 27% с "възможно е", 17% с "по-скоро не", и 3% със "сигурност не". Въз основа на тези резултати се вижда, че 53% от участниците откликват положително на феномена НЛО. По нататъшния анализ на резултатите от анкетата показаха, че по възрастните астрономи гледат на феномена по-скептично, отколкото по-младите колеги. Колкото по-дълго време един учен се занимава с наличната информация за НЛО, толкова по-скоро той е на мнение, че феноменът НЛО трябва да бъде изследван научно.

Книгите за НЛО, които се пишат от колеги учени оказват положително влияние върху други учени. Статиите за НЛО, които се появяват във вестници или списания, напротив - влияят на учените отрицателно. Въз основа на тези резултати може да се види, че много журналисти не прилагат задоволително своята добросъвестност, когато пишат за НЛО или други подобни феномени. Много репортери започват да си фантазират и да клеветят. Понеже много учени получават своите познания за феномена НЛО от вестниците, няма защо да се учудваме, че те не знаят нищо конкретно по въпросът. Друг интересен резултат бил, че онези учени, които се занимавали интензивно и дълго с феномена НЛО се дистанцират от мошеническите хипотези за тайните тестове. Те обръщали внимание повече на езотеричните хипотези, като досега все още неизяснените природни феномени на управляваните от чужд разум апарати или на други причини. 62 участници сами са били свидетели на необясним феномен. Повечето астрономи през нощта са наблюдавали светлинни обекти, светещи точки, светлинни формации и дифузни светлини, които не можели да се обяснят. Четирима от участниците са наблюдавали дисковидни летящи обекти, а 5 описали други форми. 16 наблюдения били направени през деня. От тях 7 участници видели дисковидни летящи обекти. В края на краищата над 80% от участниците изразили желание да допринесат за решаването на феномена НЛО, а 75% от учените поискали други по-сериозни информации за НЛО. Изследването проведено от професор Стърок съвпада с едно изследване на Американският институт по аеронавтика и астронавтника, проведено през 1973г. Интересно е, че възгледите на астрономите за по-положителни, отколкото тези на инженерите от въздушните и космическите полети.

Ако се получат 20-30% необясними съобщения за НЛО, всеки разумен човек трябва да си постави въпроса - Кой или какво се крие зад този феномен. Учени, които не се боят да очакват неизвестното стоят през тежката задача да отделят плявата от житото.

Текстът с изключение на забележките в скоби преписан от "НЛО - Близки Срещи", Хелмут Ламер, Оливер Сидла, Стр.12-18.


В. Алексеев ssgestaponkvd@hotmail.com


Източник: xnet.bg & Eon's Web

Няма коментари:

Публикуване на коментар