четвъртък, 8 декември 2011 г.

Цитати от книгата "Телевизионна Мрежа" (написана по филма "Network" - 1976г.)




"....Хауърд Бийл:Не е нужно да ви казвам, че състояноето на нещата е плачевно.На всеки ми е известно, че работите вървят на зле. Депресия. Хората са безработни или се страхуват, че ще загубят работата си. Доларът не струва нищо; банки фалират;продавачите държат зареден пистолет под тезгяха; по улиците вилнеят банди и нийде никой не може да се намери, който да каже какво да се стори. Не се вижда краят. Знаем, че въздухът, който дишаме е отровен;знаем, че храната, която купуваме е негодна за ядене, а седим и си гледаме телевизия и слушаме някой репортер да ни съобщава, че днес е имало петнадесет убийства и шестдесет и три жестоки престъпления, сякаш точно така трябва да бъде. Всички знаем, че положението е катастрофално. Даже по-лошо от катастрофално. Всички са побъркани. Като че ли всяко живо същество е полудяло. Ние вече не излизаме. Седим си вкъщи и постепенно светът, в който живеем, се смалява и едничкото, за което молим, е да ни оставят на мира поне в домовете ни. Дайте си ми моя телевизор, тостера, сешоара и мйте си ми радиалки и аз няма да надигам глас; само ме оставете на мира! Само че аз няма да ви оставя на мира. Искам да се разгневите. Не ви карам да вдигате бунт. Не искам да протестирате. Не искам да пишете до избрания от вас президент. Защото не бих могъл да ви посъветвам какво да пишете. Нямам представа какво да правим с депресията и с инфлацията, с военния бюджет, с нарастващата престъпност по улиците. Единственото, което знам, е , че най-напред трябва да се разгневите. Вие трябва да кажете: "По дяволите, аз съм човешко същество! Животът ми има стойност!" Искам да станете от местата си и да отидете до прозореца. Още сега! Искам да отидете до прозореца, да го отворите, да подадете глава навън и да изкрещите. Искам да крещите: "Вбесен съм и повече няма да търпя!"
....
Бийл: Станете от местата си. приближете се до прозореца. Отворете го. Подайте глава навън и крещете. Не спирайте да крещите.
.....Бийл: Първо трябва да се разгневите. и когато сте натрупали достатъчно ярост....
.....Бийл: Нещата трябва да се променят. Докато не се разгневите, промяна няма да настъпи. Вие трябва да се разгневите! Приближете се до прозореца....
.....Бийл:...подайте глава и изкрещете. Искам да крещите: Вбесен съм и вече няма да търпя!"


"....Бийл: Едуард Джордж Ръди почина днес! Едуард Джордж Ръди беше председател на управителния съвет на Юнайтед Броудкастинг Систъмс - компанията, чието притежание е тази телевизионна мрежа. Той почина в единадесет часа тази сутрин от сърдечен удар. Ах, горко ни! Ние сме в беда! Почина един богат дребен човечец с побеляла коса - че какво общо има това с цената на ориза, а? Защо горко ни? Защото вие и още шестдесет и два милиона американци ме гледате сега - ето защо! Защото по-малко от три процента от вас четат книги! Защото по-малко от петнадесет процента от вас четат вестници! Защото единствената истина, която познавате, идва от този екран! Защото има едно цяло поколение, Което не знае нищо друго, освен този екран! Екранът е евангелието им! екранът е последното откровение! Екранът може да издигне и да смаже президенти, папим и мимнистър-председатели! Този екран е най-страховитата проклета сила в целия безбожен свят! И горко ни, ако някога попадне в нечии безбожни ръце! Ето защо горко ни, че Едуард Джордж Ръди си отиде. Тази компания сега е в ръцете на Американската комуникационна корпорация. Имаме си нов председател на управителния съвет - един човек на име Франк Хакет, който сега седи в кабинета на мистър Ръди, на двадесетия етаж. А когато една от най-мощните корпорации в света контролира най-внушителната пропагандна сила в същия този безбожен свят, кой знае какви лайна ще ни пробутат вместо истина! Ето защо - чуйте ме! Телевизията не е истината! Телевизията е дяволски парк за забавления - това е телевизията! Телевизията е цирк, карнавал пътуваща трупа акробати, певци и танцьори, фокусници изроди, укротители на лъвове и футболисти. Ние убиваме скуката! Ако търсиш истината - обърни се към бога, към своя гуру, към себе си, защото това е единственото място, където можеш да откриеш правдивата истина! Човече, от нас никога не ще получиш истина. Ние казваме това, което искаш да чуеш. Ние страхотно лъжем! Ще ти кажем че Коджак винаги хваща убиеца, че никой в къщата на Арчи Банкър не се разболява от рак. и без значение пред какви трудности е изправен героят - не се притеснявай - погледни си часовника - в края на серията той ще спечели. Ще чуеш това, което искаш, ако ще и да е пълни фъшкии. Защото ние търгуваме с
илюзии! Нищо от видяното не е истина! Но вие, хора - всички вие ден след ден, нощ след нощ, от всяка възраст, раса, с всевъзможни убеждения - вие седите там и гледате! Ние сме целият ви кръгозор! И вие започвате да на илюзиите, които ви предлагаме. Започвате да си мислите, че телевизията - това е действителността, а илюзията - вашият живот. Действате така, както ви наредят на екрана. Вие се обличате, както ви показва екранът, вие се храните с каквото видите на екрана, вие отглеждате децата си, както ви съветва екранът. Маниаци, та това е масова психоза! В името на бога, вие сте истината! Ние сме
илюзията! Затова изключете проклетия апарат! Изключете го още сега! Изключете го и не го пускайте! Веднага, още сега, по средата на това изречение!"


"......Бийл: Аз, разбира се говоря за дехуманизацията. Това е лоша дума - дехуманизация; също като империализъм, военно-индустриален комплекс, големия бизнес. Ние трябва
да се противопоставим на дехуманизацията. Бог мие свидетел - от осем месеца аз появявам пред вас и от осем месеца крещя това: Ние трябва да се борим с дехуманизацията на духа. Аз постоянно ви повтарям хубави думи, като справедливост и братство, човешка гордост, състрадание, благоприличие и обикновено човешко съчувствие. В същност всички ние знаем, че това са глупости. Мисълта ми е - огледайте се наоколо. Дойде верме да се запитаме - наистина ли дехуманизацията е толкова лоша дума? Защото добра или лоша тя е налице. Ние неумолимо се движим към още по-пълна дехуманизация, създаден от сили на притегляне, много по мощни от колкото може да ни го побере мозъкът. И не само ние се движим, а и целият свят.
Ние просто сме най-напредналата нация и пристигаме първи. Останалата част от странните на света едва се сдържат, за да не ни последват. Целият свят се превръща в хуманоиди - същества, които приличат на хора но не са. Ние се превръщаме в масово произведени, програмирани, свързани с проводници, безчувствени неща, способни само да произвеждат и да консумират други масово произведени неща, всички те ненужни и безполезни като нас. Това, в общи линии, е космичното състояние на нещата.
Схванете ли това, разберете ли пълната безмисленост и безцелност на човешкото съществуване, тогава Вселената става подредена и разбираема. Ние вече не сме индустриализирано общество, ние дори не сме постиндустриално или технократско общество. Ние сме сега корпоративно общество, корпоративен свят, корпоративна Вселена. Този свят е една безбрежна космология от малки корпорации, които обикалят в орбита около по-големи корпорации, които, от своя страна, се въртят около гигантските корпорации и тази безкрайна вечна космология е проектирана специално за производство и консумация на безполезни неща."

Няма коментари:

Публикуване на коментар